In dit artikel wil ik je meer te weten laten komen over deze hardlopersblessure. Klachten bij deze blessure betreft de voorzijde van de knie namelijk bij de knieschijf (patella) en wordt ook wel het patellofemoraal pijn syndroom (PFPS) genoemd. Dit is de meest voorkomende overbelastingsblessure bij actieve volwassenen, als ook bij hardloopgerelateerde blessures. Deze blessure komt bij 19 – 30% voor bij vrouwelijke hardlopers en 13 – 25% is dit bij de mannen. Bovendien kan het voorkomen bij inactieve jonge mensen, daarvan zijn dit meestal vrouwen.
Met het uitvoeren van activiteiten met veel kniebuiging zoals bij hardlopen, een squatoefening, springen, traplopen, hurken en langdurig zitten kunnen de klachten verergeren. Dan wordt de knieschijf meer tegen het bovenbeen aangedrukt.
Het kniegewricht bestaat uit het dijbeen, onderbeen (scheenbeen en kuitbeen) en de knieschijf (patella). Achter de knieschijf zit een laagje kraakbeen. Dit is om bewegingen van de knie zoals buigen en strekken soepel te laten verlopen. Met deze bewegingen schuift de knieschijf over het dijbeen heen. Het lichaam is ervoor gemaakt dat dit proces vlekkeloos verloopt en de knieschijf niet ontspoort. De spieren die zorgen voor de strekking van de knie (quadriceps) zijn erg belangrijk om hiermee te helpen. Als dit proces niet goed verloopt en / of als het gebied is overbelast ontstaan er pijnklachten. Het patellofemorale gewricht functioneert als een hefboom en de krachten die erop inwerken lopen op tot maximaal zevenmaal het lichaamsgewicht.
Locatie
De klachten beginnen geleidelijk aan de voorkant of de achterkant van de knieschijf (patella). Het is vaak moeilijk de exacte locatie aan te wijzen.
Oorzaken
De oorzaken van het ontstaan van het patellofemoraal pijn syndroom (PFPS) zijn veelal nog onbekend. Over het algemeen wordt er gedacht dat er een abnormale druk van dit gewricht ontstaat t.g.v. het niet goed sporen van de knieschijf. Als er dan te vaak een gebogen houding wordt uitgevoerd dan kan dit tot een overbelasting leiden in de regio van de knieschijf en dit geeft pijnklachten.
Er zijn een hoop risicofactoren die de kans op patellofemorale klachten kunnen verergeren. Hieronder zijn een aantal factoren genoemd.
Verzwakking van spieren rondom het heup- en/of kniegewricht aanwezig.
Er is een afgenomen flexibiliteit van de spieren. Bij met name de buitenste spier van de voorzijde van het bovenbeen is dit te zien.
Vaak zie je dat bij vrouwen het bovenbeen en daarom ook de knie naar binnen valt. Bij mannen zie je juist meer een 'pelvic drop': de heup zakt in waardoor andere structuren worden overbelast.
Overbelasting kan een rol spelen. Je hebt meer of harder getraind en te weinig rust genomen. Je hebt meer hardgelopen met hellingen in het parcours.
Links bij de vrouw te zien dat het bovenbeen en de knie naar binnen vallen.
Rechts bij de man zakt de heup naar beneden.
Behandeling De prognose van deze blessure ligt tussen de 4 - 12 weken. Door het uitvoeren van onderstaande adviezen kan je snel van de klacht afkomen.
Het verminderen van provocerende belasting op de knie wordt geadviseerd. Je kan alternatief trainen met zwemmen, racefietsen of op de crosstrainer als dit pijnvrij gaat.
Om minder druk op de knieschijf te krijgen is het verstandig om het zadel van de fiets iets hoger te zetten en dat je in een lagere versnelling fietst. Pas op met hellingen want omhoog fietsen of naar beneden wandelen geeft juist weer klachten!
Als je veel moet zitten met bijvoorbeeld je werk doe je er goed aan de knieën wat meer te strekken en niet de voeten onder het zitgedeelte te brengen.
Naast de oefentherapie is het belangrijk om de te hoge spierspanning te laten afnemen. Dit doet de fysiotherapeut d.m.v. losmaken of dit kan je zelf doen met de foamroller. Ook rekken hoort hierbij.
Hopelijk ben je weer wat wijzer geworden!
Heb jij wel eens klachten gehad die hierop leken?
Comments