O nee! Ik ben zo lekker bezig met hardlopen en kon de afgelopen tijd steeds meer kilometers uitbouwen. Nu krijg ik klachten aan de buitenzijde van de knie! Wat zal er aan de hand zijn?
De kniepijn komt vanuit de tractus iliotibialis. Dit is een dikke bindweefselplaat die vanaf de heup naar de buitenzijde van de knie loopt. Hij hecht aan op de buitenzijde van het onderbeen.
Op het plaatje te zien als de witte band inclusief de aangegeven pijnzone bij de knie.
De tractus iliotibialis heeft meerdere functies, namelijk de knie stabiel houden tijdens onze activiteiten, maar hij helpt ook mee bij de heupactiviteit. De bilspieren worden geholpen door de tractus tijdens het hardlopen als je been aan de grond staat. Dat is dus een mooie samenwerking!
Langeafstand atleten hebben meer kans om een hardlopersknie te ontwikkelen. Dat komt omdat er veel eenzijdige beweging is en vaak hebben langeafstand atleten te weinig kracht in de bilspieren.
Symptomen bij een hardlopersknie
Klachten kunnen zich uiten in een scherpe of een zeurende pijn aan de buitenzijde van de knie.
Er is uitstraling naar het onderbeen, meestal aan de buitenzijde van het onderbeen.
Vaak beginnen de klachten bij een bepaalde afstand en zonder duidelijke oorzaak.
Typisch is dat als je met hardlopen stopt, de pijn snel weg is. Heb je een tijd looprust genomen en begin je weer met hardlopen, dan kan de klacht nog steeds aanwezig zijn ondanks dat je een tijd looprust hebt gehouden. Dan kan de klacht zelfs eerder opkomen bij het hardlopen.
Oorzaken hardlopersknie
Een hardlopersknie kan door vele factoren ontstaan. Vaak is het een combinatie van meerdere factoren.
In principe komt het erop neer dat de kniebuiging (rond de 30 graden) tijdens het hardlopen te vaak is gemaakt waardoor er teveel wrijving is geweest tussen de iliotibiale band en het bot (epicondyl) wat aan de buitenzijde zit van het bovenbeen. Het weefsel dat tussen deze structuren zit raakt geïrriteerd.
Verder kan een hardlopersknie sneller ontstaan als er een verzwakking is van de bilspieren (interne factor) of je steeds aan dezelfde kant van de weg loopt (externe factor). Natuurlijk heb je nog veel meer factoren die een rol kunnen spelen bij de oorzaak van een hardlopersknie.
Behandeling Vaak met het doen van specifieke oefeningen gericht op het verbeteren van de kracht voor de bilspieren en rompspieren en specifieke rekoefeningen zullen de klachten verminderen. Wel is het van belang het hardlopen aan te passen, zeker voor de eerste 2 weken. Ook worden er adviezen meegegeven hoe de blessure te voorkomen is voor in de toekomst. Samen wordt er naar het hardlooppatroon gekeken en geanalyseerd hoe de heup en de knie beter belast kunnen worden tijdens het hardlopen. Afhankelijk van de ernst van de blessure zal je binnen 4 - 6 weken weer kunnen hardlopen! Ben je weer wat wijzer geworden? :-)
Comments